Chokladsemla

ca 40 stycken små petit foursemlor
25 g jäst
2,5 dl ljummen mjölk
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
0,5 dl kakao
ca 8 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör

Ganache
150 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk glykos eller honung.

Smula ner jästen i en degblandare, häll på mjölken. Tillsätt socker, salt, kakao och hälften av vetemjölet. Varva sedan lite i taget av smöret och resten av mjölet. Arbeta degen till en smidig deg i ca 10 minuter. Låt jäsa i ca 40 minuter.

Gör under tiden ganachen. Hacka chokladen fint, lägg i en skål. Koka upp grädde och honung/glykos och häll den varma grädden över chokladen. Rör runt och låt svalna.

Sätt ugnen på 210 grader. Ta upp degen och dela upp den i 30 gramsbitar, rulla till små bullar. Lägg dem på på plåtar med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-6 minuter. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler med bakduk.

Skär av toppen och gröp ur lite av innanmätet i bullen. Lägg lite mandelmassa i hålet.

För en väldigt chokladig semla spritsar du ganachen som den är över mandelmassan – då bör du kanske göra dubbel sats av ganachen.

Jag vispade grädde och hade ganache i grädden för en lagom chokladig smak. Spritsa på grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.