Saffranskladdkaka med lingongrädde

Lyxig saffranskladdkaka med vit choklad och syrlig lingongrädde till, eller om du hellre vill ha granatäpple så funkar det utmärkt.
ca 8-10 bitar
150 g smör
200 g vit choklad
0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
drygt 0,25 tsk salt
3 st ägg
1,5 dl vetemjöl

Servering:
3 dl lättvispad grädde
1 dl lingonsylt eller ännu hellre rårörda lingon (1 dl lingon och 1 msk strösocker, låt stå och rör runt ibland tills sockret smält)

Smörj en form som är ca 22 cm i diameter.
Lägg smöret i en stor kastrull – där hela smeten ryms.
Smält smöret på svag värme och lägg i den hackade vita chokladen och ta av kastrullen från plattan. Rör runt tills chokladen är helt smält.
Mortla gärna saffranet tillsammans med 1 tsk strösocker – för att få ut så mycket smak som möjligt.
Häll i saffranet, sockret, saltet och äggen i chokladsmöret. Rör runt till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet och blanda ordentligt.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska vara kladdig i mitten.
Låt svalna och ställ in den i kylen minst 1 h.
Pudra gärna florsocker över kakan.
Vispa grädden och blanda i lingonen.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.