Saffransmunkar

Ingredienser:
25 g jäst
0,5 g saffran
100 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
6-7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Fritering och topping:
1 liter frityrolja
socker att rulla saffransmunkarna i

Smula jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
Smält smör, tillsätt saffran och mjölken, varm till fingervarmt.
Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst upp sig.
Blanda i socker, det mesta av mjölet och salt. Spar lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
Dela degen i två delar. Rulla ut till en lång korv. Dela varje korv i 25 delar. Rulla varje del till en liten boll och låt jäsa ytterligare 20 minuter.


Värm oljan till ca 180 grader och fritera saffransmunkarna på båda sidorna tills de fått en fin färg.

Var försiktig och ha ett lock nära till hands.
Lyft upp dem med en hålslev och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.

Recept från tidningen Hembakat.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.