Semmelkakor

Semmelsnittar
Kolakakor fyllda med mandelmassa och kardemumma, smakar lite som en semla och är färdiga på 30 minuter.
Om du vill lyxa extra så doppa dem i vispad grädde – men inte alls nödvändigt.

Kakdeg:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mandelmassa
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt

Dekorera med:
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Riv ner mandelmassan fint och vispa lite till. Blanda i vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, kardemumma och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.

Rulla degen till två längder och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till lite. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker längs med längderna.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 14 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg i kanterna.

Skär snedställda kakor med de fortfarande är ljumma.

Om du vill, servera dem tillsammans med i skål vispad grädde. Men det går lika bra precis som de är.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.