Siffertårta – när min Melvin fyller 12 år

Siffertårta, ca. 20 bitar:

Ingredienser tårtbotten, 2 st:
6 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl maizena (potatismjöl funkar också)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
skal och saft från 1 citron

Ingredienser fyllning:
3 dl vispgrädde
150 g philadelphia
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver
400 g jordgubbar, i småbitar

Garnering:
300 g färska bär

Gör så här:

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 225°c och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Vispa upp ägg och strösocker riktigt fluffigt med elvisp. Sikta sedan ner de torra ingredienserna samt citronskalet och saften. Vänd runt till en klumpfri smet.
Bred ut hälften av smeten på varje plåt och grädda en kaka i taget mitt i ugnen i ca. 5 minuter – tills den blivit gyllenbrun.
Tag ut kakan och vänd upp den på ett lättsockrat bakplåtspapper. Pensla eventuellt sedan undersidan (på pappret) med kallt vatten och drag försiktigt bort bakplåtspapperet, ibland går det utmärkt att ta bort pappret utan att pensla med vatten.

Klipp ut en mall av papper i valfri siffra. Lägg på mallen och skär därefter. Upprepa med den andra botten.

Fyllning: Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.


Montering: Börja med att lägga en tårtbotten på ett serveringsfat eller tårtbricka. Bred eller spritsa  ut hälften av fyllningen på botten. Jag tog en spritspåse och klippte ett ganska stort hål i botten och spritsade ut duttar med fyllning.

Lägg sedan på den andra tårtbotten. Bred eller spritsa ut resterande fyllning.

Dekorera slutligen med färska bär, maränger och blommor.

Sätt i isfacklor och sjung för din jubilar 🙂

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.