Sommarens bästa tårta

Chokladbrownie med jordgubbs- och rabarbermousse toppad med jordgubbsgelé och dekorerad med smultronblommor och klöver.
Browniebotten
80 gram smör
80 gram mörk choklad
100 gram socker
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
en gnutta salt

Sätt ugnen på 180 grader och fäst ett bakplåtspapper i en springform (min var 22 cm i diameter).
Smält smöret i en kastrull, lägg i mörka chokladen och låt det smälta. Ställ att svalna en stund.
Rör ner sockret.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda till sist i vetemjöl, vaniljsocker och salt.
Häll smeten i formen och baka av i 20 minuter.
Låt svalna.

Rabarber och jordgubbsmousse
200 gram rabarber
150 gram jordgubbar (frysta går bra)
1 dl socker
3 gelatinblad
2 äggvitor
50 gram florsocker
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i kallt vatten.
Dela rabarbern i bitar och koka ihop tillsammans med jordgubbar och socker. Koka tills det är mjukt och mixa ihop med en mixerstav. Smält gelatinet i den varma kompotten och låt sedan svalna.
Vispa äggvitorna hårda och ta sedan i florsocker lite i taget och vispa till en blank maräng.
Vispa grädden.
Vänd ner marängen i rabarberkompotten och sedan vispgrädden.
Lägg över moussen på den kalla tårtan och låt stelna i kylen eller frysen. Jag sparade lite mousse och gjöt i formar och lite till att spritsa runt om gelékanten.

Jordgubbsgele: (hoppa över om du inte orkar eller tycker det är onödigt)
1,5 blad gelatin
250 g frysta jordgubbar
1 dl vatten
1 msk strösocker
pressad saft av en lime
Lägg gelatinet i kallt vatten, minst 5 minuter.
Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft ca 5 minuter i en liten kastrull. Sila och häll tillbaka i kastrullen.
Lyft upp gelatinet och låt det smälta i den varma vätskan under omrörning. Låt svalna och häll i form eller direkt över kakan. Om du gör i en form ställ in den i frysen och tryck ut gelen när den är genomfrusen.
Dekorera med blommor.
Grundrecept från Brinken bakar.
Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.