Sommartårta med rabarbercurd och jordgubbsmousse

Citrontårtbotten
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
4 st ägg
2 dl strösocker
rivet skal från en citron

Sätt ugnen på 175 grader.
Sätt ett bakplåtspapper på botten av två springformar – som är lika stora.
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker med en gaffel.
Vispa ägg och socker pösigt.
När det är vitt och fluffigt vänd ner mjölblandningen och citronskalet med en slickepott.
Häll upp smeten jämnt i formarna och ställ in i ugnen och grädda 25-35 minuter. Kakan ska kännas fasat och genomgräddad.
Låt svalna något och hjälp sedan upp bottnarna på ett fat.

Jordgubbsmousse
3 st gelatinblad
250 gram jordgubbar – frysta går bra
0,5 dl florsocker
100 g färskost
2 dl grädde, vispad

Lägg gelatinet i blöt minst fem minuter.
Koka upp jordgubbarna så att de går sönder och hjälp eventuellt till med en stavmixer för att mosa ihop dem.
Lägg ner gelatinet och låt det smälta ner i den varma jordgubbsröran. Låt svalna lite grann.
Vispa färskost och florsocker.
Vispa grädden.
Vänd ihop jordgubbsröran med färskosten och grädden. Ställ i kylen ca en timme för att stelna ihop.

Rabarbercurd
500 g rabarber
2,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
2 ägg
50 g rumsvarmt smör

Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockret. Låt småkoka under lock ca 15 minuter. Vispa i majsstärkelsen och koka i 5 minuter. Ta från värmen och vispa ner äggen. Passera genom en finmaskig sil. Sjud krämen ca 2 minuter eller tills den tjocknar – under ständig omrörning. Ta från värmen och tillsätt smöret, lite i taget. Rör runt. Låt svalna.

All curd kommer inte gå åt till tårtan. Men den är god i naturell yoghurt, på smörgåsen, på glass eller till ostbrickan t ex.

Vit chokladfrosting
200 g vit choklad
300 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
300 g färskost

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna.
Vispa smöret och häll sedan i den avsvalnade chokladen.
Blanda ihop färskost och florsocker och vispa ihop tillsammans med chokladsmöret.

Dela tårtbottnarna i två lika tjocka delar.
Lägg en tårtbotten på ett fat. Spritsa en krans av frostingen längst ut på tårtbotten. Lägg sedan på jordgubbsmousse och lämplig mängd. Lägg på ytterligare en botten. Spritsa återigen en spärr med frostingen längst ut på tårtbotten. Lägg på lagom med rabarbercurd och lägg på den tredje bottnen. Spritsa en frostingring och lägg på jordgubbsmousse. Sedan är det dags för den sista tårtbotten. Spackla med frostingen – detta bör göras i ca tre omgångar. Ställ in i kylen och låt stelna. Lägg på ytterligare ett lager och fortsätt på detta vis tills du är nöjd. All frosting behöver inte gå åt. Godast blir den dagen efter då den hunnit sätta sig ordentligt.
Antingen spritsar du mönster med överbliven frosting eller dekorerar med jordgubbar, blommor och strössel.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.